Location Chelmsford, Essex

Client Private

Contemporary office extension in a conservation area

New London Road

Plans and elevations
Plans and elevations

press to zoom
Extension as seen from rear parking courtyard
Extension as seen from rear parking courtyard

press to zoom
Previous extension, removed for new design
Previous extension, removed for new design

press to zoom
1/4

This development involved the refurbishment and extension of a pair of late 19th century villas in the conservation area of New London Road, Chelmsford, which were already being used as offices.

 

The rear extension is a three-storey structure of open-plan design, which seeks to reflect some detailing and character of the villas, whilst creating a building with a distinctly contemporary appearance. In order not to conflict with the scale of the original Victorian architecture, the second floor of the extension was designed largely in glass and with a flat roof, minimising its effect on the roofscape.